Materialer og Smykkeproduktion

Indlæser...

Ønsker du at vide mere om de materialer smykker består af og de behandlingsprocesser forskellige typer smykker går igennem når de produceres, finder du informationen på siden her. Guiden er arrangeret i alfabetisk rækkefølge. Se også vores guide til pleje af smykker, vores allergiguide eller ædelstens guide for flere relevante info omkring smykker.

 

Bronze

Bronze er et legeret metal, hvilket betyder at det består af flere metaller blandet sammen, primært kobber og tin. Bronze består af omkring 88% kobber og derfor får bronze smykker med tiden en grønlig overflade i takt med at de oxiderer. Hvor hurtigt et bronze smykke oxiderer afhænger af hvor godt du passer på og plejer det. Bronze smykker kan med tiden efterlade grønlige aftegninger på huden. Disse afmærkninger er dog ikke til fare for dig og forsvinder hurtigt med lidt sæbe og vand. Et sjovt fakta omkring bronzesmykker er, at da bronze primært består af kobber kan bronzesmykker faktisk være med til at afhjælpe kobbermangel (såfremt kobbersmykket ikke er forseglet). Huden er nemlig i stand til at opsuge den smule kobber kroppen mangler direkte fra metallet.    

Bronze er kendt for sin smukke gyldenbrune farve og er blevet brugt til smykker i mere end 3.000 år. Bronze bruges derfor typisk til smykker med et vintage, rustikt eller antikt design æstetik. Bronze kendetegner også indisk, sydamerikansk og afrikansk smykkedesign.

 

Enamel

Enamel er en særlig teknik/proces bruges til at farve overfladen på og dekorere smykker. Enamel består af glas som er blevet knust til et meget fint pulver, som derefter blandes med vand for at danne en pasta. Pastaen males på smykket hvorefter smykket udsættes for ekstrem varme. På den måde fusionerer smykkemetallet sig med enamel pastaen. 

Enamel belægninger kan have mange forskellige farver og variere i hvor solide eller gennemsigtige de er. Jo højere temperaturer smykket er blevet udsat for des mere solid og gennemsigtig bliver enamellen typisk.

Enamel teknikken er blevet brugt til smykker i årtusinder, og faktisk er der set eksempler på enamel smykker som stammer fra helt tilbage til det fjerde århundrede før Kristus.

 

Guld

I sin rene form har guld en meget dyb gul tone. En særlig egenskab ved 100% rent guld er at det ikke det ikke oxiderer, ruster eller korroderer. Dog er guld i sin rene form alt for blødt til at kunne bruges til at producere smykker med. Derfor bliver guld altid blandet med andre metaller, såsom zink og kobber, når det skal bruges til smykkeproduktion. Når rent guld blandes med andre metaller hærder det, det vil sige det bliver hårdere, så det på den måde kan bruges til at lave smykker med. 

Derudover kan den guld tone ændres afhængigt af hvilke metaller og mængder af disse metaller guldet blandes med. Sådan opnås for eksempel smykker med en rød-/rosaguld og hvidguld nuance. Hvor meget guld et smykke består af bliver betegnet som mængde karat. Du kan læse mere om guld karat under ‘karat’ på denne side.

 

Guldbelagt

At et smykke er guldbelagt betyder at smykkets yderste lag er blevet belagt med guld. Hvor meget guld belægningen består af beskrives ud fra karat, du kan læse mere om karat under ‘karat’ på denne side. Guldbelagte smykker har ofte en en base af sterling sølv og tykkelsen af guldlaget varierer. Med tiden bliver guldbelægningen slidt. Afhængigt af tykkelsen af belægningen, og med hvor godt du plejer og passer på dit guldbelagte smykke, sænkes eller fremskyndes slid. Du kan læse mere om pleje af guldbelagte smykker her

 

Hvidguld (Hvidguldbelagt)

Hvidguld betegner den farve guld får når det blandes med et lysere metal som for eksempel sølv. Tonen af hvidguld afhænger af hvor høj en procentdel lyst metal guldet er blandet med. Hvidguldbelagte smykker bliver afslutteligt behandlet med rhodium, i en proces kaldet rhodinering, som beskytter smykket mod ilt og på den måde den hvidguld farve. Som et hvilket som helst guldbelagt smykke, vil overfladen over tid slides. Passer du godt på dit hvidguldbelagte smykke og giver det den rette pleje, giver du smykket de bedste betingelser for at beholde sin belægning i længst tid.

 

Karat

 

Karat (sten)

Karat er et vægtmål for diamanter og andre ædelstene. En karat svarer til 200 milligram (0,200 g). Karat vægten er blandet andet brugt til at vurdere værdien af en ædelsten. Du kan læse mere om ædelsten og karat vægt i vores guide til ædelstene.

 

Karat (guld)

Karat bruges som enhed for guld, hvor 24-karat guld svarer til 100% rent guld. Da guld i sin rene form er for blødt til at producere smykker med, er guld altid blandet med et andet metal eller det er blot brugt brugt helt yderst til at belægge et smykkes overflade. Enhver karat indikerer 1/24 del af det hele metal. Det betyder at hvis et smykke har 18 dele guld og 6 dele kobber, er det et 18-karat guldsmykker. Nedenfor ses en oversigt over guld karat:

 

Karat % Gold

10K 41.67%

12K 50%

14K 58.33%

18K 75%

22K 91.67%

24K 99.99%

 

Kobber

Kobber er kendt for sin smukke rødbrune farve og derfor bruges kobber ofte som et blandingsmetal til at skabe eksempelvis bronze og rosaguld. Ligesom guld og sølv er kobber i ren form alt for blødt til smykkeproduktion, og derfor blandes kobber med andre metaller som zink og tin, så det hærder. 

Kobber smykker er enormt hårdføre og kan faktisk holde flere generationer med den rette pleje. En anden fordel ved kobber smykker er at de ikke ruster, dog oxiderer de med tiden og kan få en grønlig farve. Når et kobbersmykke oxiderer kan det med tiden sætte grønlige afmærkninger på huden. Disse afmærkninger er dog ikke til nogen fare og vaskes nemt af med lidt vand og sæbe. Faktisk kan kroppen (såfremt kobbersmykket ikke er overflade forseglet) optage kobber gennem huden fra et kobbersmykke hvis den har amgel på kobber. De fleste kobbersmykker vil dog være forseglet for at sænke oxidationsprocessen af smykket.

 

Legering

Da metaller, som for eksempel guld og sølv, i ren form er for bløde til at producere smykker med, blandes de altid med andre metaller for at hærde dem. Når et metal blandes med et eller flere øvrige metaller kaldes det legering.

 

Læder

Læder er et naturmateriale som af natur oftest har en brun eller beige farve, men læder kan dog også farves til en hvilken som helst anden farve. Af natur er læder et rustikt materiale hvilket gør det ideelt til smykker med en vintage, rustik og antik design æstetik.

 

Rhodinering (Rhodium)

Rhodium er et særligt værdifuldt metal, ligesom rent guld, sølv og platin er det, blot endnu dyrere. Grunden til at rhodium er så dyrt, er at det er langt mere sjældent end øvrige metaller og findes faktisk kun som et biprodukt af andre metaller, som platin, når det mines. Derudover er rhodium enormt solidt og svært at forme. Derfor bruges rhodium sjældent til andet end som belægning på smykker med en anden metalbase. Rhodium fungerer til gengæld perfekt som belægnings metal og det kan blandt andet udglatte ujævnheder på et smykkeoverflader samt give mere overfladeglans. Samtidig er rhodium perfekt til at beskytte et smykke mod slid samt hindre kontakten mellem huden og basemetallet for folk som har metalallergi.

Jo tykkere et lag rhodium et smykke er belagt med, des mørkere bliver det og derfor er rhodium belægningen på smykker oftest meget fin. Rhodinerede smykker mister langsommere sin rhodiumbelægning end andre overflade belagte smykker. Hvis du passer godt på dit rhodium belagte smykke og giver det den rette pleje har et smykke du kan have glæde af i mange mange år.

 

Rosaguld/Rødguld (Rosaguldbelagt/Rødguldbelagt)

Rosaguld eller rødguld beskriver den farve af guld som fremstår når guld blandes med det rødbrune metal kobber. Graden af den rosa eller røde tone i guldet afhænger af hvor høj en procentdel kobber guldet er blandet med. Som et hvilket som helst smykke belagt med guld, vil belægningen med tiden slides. Med den rette pleje giver du dit rødguldbelagte/rosaguldbelagte smykke de bedste muligheder for at holde sin belægning.

 

Rustfrit stål

Rustfrit stål er et legeret metal, hvilket betyder at det består af flere metaller. Rustfrit stål er enormt hårdført og korrosionsresistent, og derfor holder det sin form i længere tid end andre typer metaller. Derudover er rustfrit stål et mere allergivenligt metal end for eksempel kobber.

 

Sortoxideret sølv

Sortoxideret sølv er sterlingsølv som har været igennem en kemisk proces der frembringer en “sortnet” effekt på metallet. Denne kemiske proces benyttes for at få udseendet af at et smykke der er oxideret over tid, og benyttes derfor typisk til smykker med en vintage, antik eller rustik design æstetik. På trods af at det hedder sortoxideret sølv udsættes et sortoxideret smykke ikke for oxygen men for sulfider, som sortner sølvet. Da det kun er overfladen på et sortoxideret smykke som er blevet udsat for oxidationsprocessen, vil den sortnede effekt på smykket med tiden falme til en klarere sølv farve. Hvor hurtigt overfladen falmer afhænger af hvor godt du passer på dit smykke og hvordan du plejer det. Dog er sortoxideret sølv kendt for at holde sin overflade i længere tid end overfladen på andre typer overfladebehandlede smykker. 

Sort oxideret sølv bruges særligt på smykker med indgraveringer, da den sorte farve typisk lægger sig i smykkets indgraverede kroge. Derfor har sortoxiderede smykker typisk en smuk 3D effekt.

 

Sortrhodinering

Ved sortrhodinerede smykker bruges der sigesom med almindeligt rhodinerede smykker det enormt værdifulde metal rhodium. Den eneste forskel på rhodinerede og sortrhodinerede smykker er, at der ved sortrhodineringsprocessen blandes et kemikalie i rhodiummet som får det til at blive mørkere. På den måde får sortrhodinerede smykker et mere råt og rustikt udtryk end almindeligt rhodinerede smykker. Du kan læse mere om rhodinerede smykker under ‘rhodinering’.

 

Sølv (925 sterlingsølv)

Ligesom rent guld er rent sølv et blødt metal. Det betyder at rent sølv ikke egner sig til smykkeproduktion og derfor blandes sølv altid med andre metaller for at hærde det. Sterlingsølv består af 92,5% sølv og 7,5% andre metaller, denne blanding af metaller kaldes legering. De øvrige metaller i legeringen kan for eksempel være zink, kobber eller nickel. Den mest anvendte type legering er sølv blandet med kobber, hvilket er hvad der betegnes som sterlingsølv. Da nogle mennesker kan have metal allergier, er der i Europa strenge standarder for sølvsmykker, som minimum skal bestå af 92,5% sølv og maximum 7,5% kobber (eller andre metaller). 925 sterlingsølv er derfor standarden for sølv smykker solgt i Danmark. 

Sølv smykker vil med tiden sortne i en proces kaldet oxidering. Passer du på- og plejer dine sølvsmykker giver du dem de bedst betingelser for ikke at misfarve.

 

Sølvbelagt

At et smykke er sølvbelagt betyder at det er belagt med et lag sølv, typisk oven på en kobber base. Sølvbelægningen slides med tiden af, men hvor hurtigt dette sker afhænger af tykkelsen af sølvbelægningen, hvor godt du passer på dit smykke og om det får den rigtige pleje  

Vi vil gerne indsamle cookies

Vi bruger trafiklog cookies til at identificere hvilke sider der bliver besøgt. Dette gør det muligt for os at forbedre vores hjemmeside, så den bedre imødekommer vores besøgendes behov og forbedrer oplevelsen på hjemmesiden. Læs mere her

Produktet er lagt i din indkøbskurv!