Ædelsten oversigt

Indlæser...

På denne side finder du Efiras alfabetiske oversigt over hvilke fantastiske typer af ædelstene der findes. Læs blandt andet om ædelstenes kemiske sammensætning, deres udseende, karateristika og andre spændende informationer omkring hver ædelsten.

 

Agat (Agate)

Agaten består af mikro krystalliseret kvarts og dannes når silika fra grundvandet aflejres i hulrummene af vulkanske sten. Ofte er agaten brun, men den kan også være blå, gul eller grøn. Noget af det særlige ved agat stenen, er at den ofte har aflejringer af forskellige toner. Agat sten med disse aftegninger, som kan ses på billedet nedenfor, kaldes for båndagater, fordi mønsteret har en lighed til gavebånd.

orange agat sten i tre former med aflejringer

Da agaten har et rustikt look vil man ofte se agat smykker i med en rustik stil. Som det også kan ses på billedet ovenover, kommer de smukke båndaftegninger særligt til udtryk når agaten er afrundes og poleres til cabochon formen.

Historisk menes det at agaten fik sit navn af den græske filosof og naturalist, Theofrastos, som angiveligt fandt den første sten ved en flodbred i Sicilien, omkring det fjerde eller tredje århundrede før kristus. I oldtiden blev agat stenen blandt andet båret som smykke for at beskytte mod negativ energi, en egenskab som den stadig er forbundet med i dag.

 

Amazonit (Amazon sten, Amazonite)

Amazonitten er et tekto silikat mineral, som er kendt for sin fantastiske turkisblå farve, en farve som har gjort stenen enormt populær til smykkedesign. Den turkisblå farve er opsigtvækkende og elegant, og den harmonerer perfekt både til guld og til sølv. Amazonitten er oftest helt ugennemsigtig og kan have aflejringer af andre materialer i sig, der giver den et smukt mønster. Fordi amazonitten er ugennemsigtig har den et rustikt look. Derfor er amazonitten en favorit sten til rustikt smykkedesing, og dens skæres og poleres ofte til cabochon formen eller med facetter til perler. Amazonitten har det der hedder en vitreos glans, som betyder at dens glans er glasagtig. 

turkise amazonit sten i rå form som cabochon og facetteret

Amazonitten har fået sit navn fordi, menes det, fordi at den for første gang blev opdaget ved bredderne af amazonfloden i Sydamerika. Stenen er også blevet et symbol for håb og sandhed.

 

Ametyst (Amethyst)

Ametyst stenen er en type kvarts som er særligt kendt for sin utrolige violette farve. Den er en af de fem traditionelle ædelstene, sammen med diamanten, smaragden, rubinen og safiren. Selvom ametysten er kendt for sin mellem- til mørkviolette farve, er den at finde i mange forskellige toner, fra klar og rosaviolet til næsten sort. I smykkedesign er særligt den klare ametyst med en dyb violet farve populær, fordi den får en smuk elegant glans når den facetteres. Ametysten er en populær sten både til rustikt og moderne smykkedesign. Til smykker ser man dog oftest den gennemsigtige variation af ametyst med facetter.

lilla ametyster i rå form som cabochon og med facetter

Historisk har ametysten har fået sit navn fra det alexandrinsk-græske “amethystos”, der direkte oversat betyder “ej forgifte”. Det mentes at ametysten kunne beskytte mod alkoholforgiftning, og derfor blev den i oldtidens Grækenland enten båret som smykke eller skåret til et drikketrug, så den på den måde kunne beskytte sin ejermand. Senere blev ametysten et symbol på luksus og status, og blev båret af både konger og biskopper i løbet af 1500-tallet. De kunne på den måde signalere at de havde royale aner, samt bære stenen som et symbol på deres loyalitet mod den kristne tro. 

 

Aventurin (Aventurine)

Aventurinen er en type kvarts sten som er karakteriseret ved sin letgennemsigtige grønne farve og ofte synlige mineral afelejringer. De smukke mineralaflejringer i aventurinen giver en fantastisk glimtende effekt i lys, hvilket er hvorfor denne egenskab ved stenen har fået navnet “aventurescence”. Stenens overflade har derudover en smuk voksagtig glans, som særligt kommer til udtryk i dens rå form når den ikke er blevet poleret. På trods af at stenen ofte er grøn, er den også at finde i andre smukke farver som orange, brun, gul, blå og grå. Med de mange farvemuligheder og flotte mønstre fra stenens mineraleaflejringer, er aventurienen blevet en meget populær sten til design af smykker, særligt smykker med en vintage æstetik.

smukke lysegrønne aventurin sten i rå form og med facetter

Historisk set blev aventurinen blandt andet båret for at beskytte mod dårlig energi og sygdom. Den fik sit navn aventurin fra det italienske “a ventura”, som betyder “ved tilfældighed”. Det menes at den fik dette navn fordi stenen ved en tilfældighed blev opdaget i løbet af det 18 århundrede.

 

Brilliant (Brilliantskåret)

Brillianten er ikke type sten men en betegnelse for den mest ideelle måde at skære den helt hvide diamant på. Det er en form med nøje udregnede matematiske vinkler og kanter, kaldet facetter, som gør at den reflekterer lys på en helt særlig måde. Skæringen får ganske simpelt en diamant til at brilliere. Brilliant formen minder på mange måde om en kegle form, som maksimerer lysindfaldet gennem en diamants top. Fordi brilliant formen er diamantens mest ikoniske form, forbinder mange primært diamanten med dette udseende frem for hvordan den ser ud i sin rå form.

diamant skåret til sin ikoniske brilliant form

 

Diamant (Diamond)

Diamanten er en af de mest populære og kendte typer stene til smykkedesigns. Den er en af de fem traditionelle ædelstene sammen med smaragden, ametysten, rubinen og safiren. Den har en hårdhed på 10 ud af 10 på Mohs skala, hvilket gør den ekstremt hårdfør og ridseresistent. Den klare hvide diamant er ideel til smykkedesign fordi den har en uovertruffen evne til at reflektere lys, og dermed funkler den som ingen anden ædelsten.  

For at vurdere diamantens værdi og handle med den i international sammenhæng, bruges et system kaldet de fire c’er. De fire c’er står for farve (color), skæring (cut), klarhed (clarity) og karat (carat). Ifølge bedømmelsessystemet er den mest værdifulde diamant fuldstændig klar og farveløs, den er præcist skåret efter nøje udregnede matematiske retningslinjer og har en høj karat vægt.

klar diamant i sin rå form og skåret til brilliant formen på en sølv ring

Historisk er det diamantens skønhed og egenskaber der har gjort den til den foretrukne sten til forlovelses og vielsesringe i dag. Det tidligste eksempel på diamanten brugt som forlovelsesring er Mary af Bourgogne i år 1477.

 

Druse (Druzy)

En druse betegner en formation af små krystaller inde i eller oven på en sten. Den mest almindelige type druse er kvarts krystal drusen. På grund af sine smukke tilfældige krystal formationer, bruges druser ofte til smykker med et rustikt design. Samtidig er de populære fordi de kan have mange forskellige farver og fordi druse formationer giver et fantastisk flot spil når de reflekteres i lys. Drusen er at finde over hele verden, men findes typisk nær vand, som ved flodbredder og eventuelt også på strande. 

billede af forskellige typer druser som ametyst drusen

 

Granat (Garnet)

Granater er en gruppe af silikat mineraler og er en af de mest almindelige stengrupper på jorden. Der findes dog forskellige arter af granater, men til fælles har de alle den samme krystal form. Granater findes over hele verden og ses typisk i farven rød, den samme farve som stenen er kendt for at have. Granaten kan dog også have mange andre smukke farver, som gul, grøn, lilla, pink og blå, hvilket er hvorfor det er en populær sten at bruge til design af smykker. Granaten har fået sit navn fra det latinske ord “granatum”, som direkte oversat betyder “granatæble”. Granaten har fået dette navn fordi den i sin rå krystalliserede form i høj grad ligner granatæblekerner. Granaten kan være gennemsigtig til helt ugennemsigtig, og har en overflade glans som er glasagtig og skinnende.

rød granat sten i tre forskellige former

Historisk var røde granater en af de mest almindeligt brugte sten til smykker og dekoration i det sene antikkens romerrige. I dag anses granaten som et symbol for kærlighed.

 

Grøn onyx (Green onyx)

På grund af sin smukke grønne farve bliver den grønne onyx ofte forvekslet med smaragden eller jadestenen. På trods af stenens lighed til disse sten, har den grønne onyx en helt anden type formation og struktur. Grøn onyx bliver formet når kalcedon og kvarts lagres til det der kaldes for en krypto krystallin formation. Det betyder at den grønne onyx krystal struktur er så lille at den kun kan ses gennem et mikroskop. Den grønne onyx kan være halvgennemsigtig til helt ugennemsigtig og i mange tilfælde vil stenen også have aflejringer i sin midte, som giver den et smukt mønstret udseende. Man finder primært den grønne onyx i dele af Syd- og Mellemamerika, Indien og Madagascar. 

Til smykkedesign er den grønne onyx særligt populær til at lave perlearmbånd og halskæder, samt øreringe og ringe med facetterede onyx sten. På grund af sin smukke grønne farve, får smykker med onyx sten ofte et skønt rustikt og vintage udtryk.

tre typer grønne onyx sten

Den grønne onyx sten er blandt andet associeret med kreativitet og evnen til at udtrykke følelser og tanker.

 

Howlit (Howlite)

Howlit stenen er et borat mineral. Den blev først identificeret i Canada, men er siden også blevet fundet i Tyskland, Pakistan, Rusland, Mexico og USA. Howlitter har ofte en “knudeagtig” form, der tilnærmelsesvis kan sammenlignes med udseendet af et blomkålshovede, og den er hvid med grålige aftegninger eller brun med sorte aftegninger. De smukke aflejringer som kan ses inde i howlit stenen er med til at gøre stenen eftertragtet til design af smykker. Samtidig, fordi mange howlitter er hvide, er den ideel til at tone til andre smukke farver. På grund af sit udseende er howlitten særligt brugt til design af smykker med et rustikt eller vintage udtryk.

tre typer hvide howlit sten med grålige aftegninger

Howlitter er associeret med sjælero og i østen bærer man den blandt andet som en afhjælper mod stress.

 

Jade

Jade stenen findes i to typer mineraler: nefrit og jadeite. Særligt jadeiten er eftertragtet da det er den mest sjældne type og derfor den mest værdifulde af de to typer jade sten. Selvom begge typer jadesten er opbygget forskelligt, er de begge enormt hårdføre, hvilket gør dem ideelle til smykkedesign. Derudover, er der ikke nogen stor forskel på udseendet af de to typer jadesten. Begge typer har nemlig en smuk grøn eller oliven farve. Fordi jadestenen er ugennemsigtig skæres og poleres jaden ofte til sin cabochon form til smykker med et rustikt design. 

tre jadesten med en dyb olivengrøn farve

Historisk holder jadestenen en særlig værdi i den traditionelle asiatiske kultur. Siden oldtiden har jadestenen nemlig været brugt i asiatiske kunstværker og til smykkemageri. I traditionel kinesisk kultur forbindes jadestenen med glæde, godt helbred og held.

 

Jaspis (Jasper)

Jaspis stenen består af mikrogranulær kvarts og/eller kalcedon. Den er fuldstændig ugennemsigtig og har typisk en rød, gul, brun eller grøn farve, men en sjælden gang imellem er den også blå. Mest almindeligt har jaspis stenen dog en smuk rødbrun farve med pletter. Det er netop på grund af sit smukke plettede mønster at jaspis stenen har fået sit navn “jasper”, der oversat fra oldtidens fransk betyder “plettet sten”. 

Til smykkedesign er jaspis stenen særligt elsket for sit rustikke udseende, som gør den ideel til rustikt og vintage smykkedesigns. Traditionelt skæres den til en cabochon form da denne form særligt får stenens mønstrede skønhed frem.

tre smukke rødbrune jaspis sten med plettet mønster 

Jaspis stenen forbindes blandt andet med fysisk styrke og energi. Særligt den røde variant siges at kunne øge stamina og udholdenhed.

 

Kalcedon (Calcedon, Chalcedony)

Kalcedonen tilhører kvarts familien og har en krypto krystalin struktur. Det betyder at dens krystal struktur er så lille at den kun kan ses gennem et mikroskop. Kalcedonen er typisk halvgennemsigtig og har en grå, hvid eller brun farve. I sjældne tilfælde er stenen dog også oplevet i andre smukke nuancer af gul og rød. Det menes at kalcedonens navn stammer fra den græske havneby “Chalcedon”.

kalcedon sten med en lyseblå og lyserød farve

Historisk er kalcedonen i oldtidens Grækenland, Ægypten og Rom flittigt blevet brugt til smykkemageri og udformning af skulpturelle værker. Ud over at blive brugt til smukke kreationer af smykker og skulpturer, bar man også kalcedonen fordi det mentes at den kunne opsuge negativ energi, en egenskab den stadig associeres med i dag.

 

Krystal (Crystal)

Krystal er et materiale hvis bestanddele udarter sig i en helt særlig mikroskopisk struktur. Der findes flere forskellige sten som ametysten og kalcedonen der tilhører krystal familien, og de kendes ofte på deres fantastiske geometriske formationer i deres rå form. Dette har gjort krystaller populære til smykkedesign fordi de giver et helt unikt rustikt og autentisk udseende. Derfor vil man blandt nogle smykkemærker se designs med rå krystaller.

tre typer krystaller

Historisk kommer navnet “krystal” fra oldtidens græsk der betyder “is” eller “frost”. Det menes at man dengang nemlig troede at krystaller var en form for hærdet is. Ametyster, diamanter, geoder og kalcitter, i deres rå form er alle eksempler på krystaller.

 

Kvarts (Quartz)

Kvarts er et hårdt krystalliseret mineral og et af de mest almindelige mineraler på jorden. Der findes mange typer kvarts hvoraf disse kommercielt kan klassificeres som enten ædelstene eller smykkestene. Nogle af de mest populære typer kvarts er ametyst, aventurin, kalcedon og onyx. Ordet “kvarts” stammer fra det tyske ord “quarz”, som kan spores helt tilbage til det 14. århundredes tjekkiske ord “tvrdý”, der betyder “hård”.

to forskellige typer kvarts krystaller

Historisk blev kvarts i oldtidens Grækenland refereret til som “kruos”, der betyder “iskold”. Dette skyldes at filosoffer i oldtidens Grækenland var af den tro at kvarts var en form for ekstremt nedkølet is. 

I dag er kvarts populært til smykkedesign, da det findes i mange former og farver. Derudover bruges kvarts krystaller blandt andet i urværker, til ure som har et kvarts urværk.

 

Kyanit (Cyanite, Kyanite)

Kyanit stenen er det der kaldes et alumino silikat mineral, som er et af de mest almindelige mineraler på jorden og findes i sedimentære sten. Stenens navn kommer fra det oldgræske “kyanos”, der betyder "mørkeblå", og det er netop også sin smukke blå farve som kyanit stenen er kendt for. Samtidig gør det den til en attraktiv sten til design af smykker. Selvom de fleste kyanitter er blå, er der dog også fundet sjældne eksempler på orange varianter af kyanitten i Tanzania.

tre kyanit sten med smukke blå farver

Den blå kyanit er forbundet med talen og evnen til at udtrykke sig klart, derfor siges det at kyanitten er den ideelle sten for personer som er offentlige talere og performere.

 

Labradorit (Labradorite)

Labradoritter er det der betegnes som feldspar mineraler og de er krystalliseret fra magma. Man finder labradoritter i Nain, Labrador, i Canada. Netop denne by er hvad der har inspireret stenens navn fordi stenen ikke findes nogle andre steder på kloden. Labradoritten er også på grund af sin blanding af grå-grønne, mørkegrå, sorte og hvide farver noget helt særligt. Disse farver giver nemlig stenen en helt utrolig optisk effekt der minder om nordlyset, når udefrakommende lys rammer den. Derfor er labradoritten blevet en populær sten til smykkedesign, særligt til smykker der er vintageinspirerede. Den unikke lyseffekt på labradorittens overflade har i øvrigt givet navn til et ord der beskriver effekten: “labradorescence”.

tre labradorit sten som illustrerer stenens smukke labradorecence

 

 

Lapis (Lapis Lazuli)

Lapisen er en metamorfisk sten med en fantastisk blå farve og den har netop på grund af sin smukke intense blå farve været enormt eftertragtet og populær til smykkedesign. Stenens fulde navn, “Lapis Lazuli”, menes at stamme fra latin og betyder “blå sten”. Lapisen er fuldstændig ugennemsigtig og har hvad der beskrives som en olielignende overflade, der giver lapisen en fin glans, særligt når den er glatpoleret. Med sit rustikke udseende og intense blå farve, er lapisen populær til smykker med vintage undertoner.

tre lapis lazuli sten med smukke mørkeblå farver

Historisk har lapisen på grund af sin fantastiske blå farve været et symbol på ære og royal aner, guddommelig kraft og vision. I dag er lapisen et symbol for visdom og sandhed.

 

Malakit (Malachite)

Malakitten er en ugennemsigtig sten der oftest har en smuk grønlig farve. Dens navn stammer fra det oldgræske “molochites lithos”, som betyder "grøn sten". Man finder typisk malakit stenen omkring kobber årer i naturen. Da malakitten er fuldstændig ugennemsigtig og i mange tilfælde har aflejringer i sig, får stnen når den skæres og poleres et smukt mønster med forskellige grønner farver. Derfor er stenen også blevet populær til design af smykker, hvor den ofte bruges til smykker med et rustikt vintage design.

tre malakit sten med smukke grønne farver og aflejringer

Historisk har malakitten ikke kun været brugt som dekoration og til smykker, den har siden oldtiden også været brugt i adskillige civilisationer til at fremstille grøn maling. Derudover troede man at den kunne hjælpe med at falde i søvn hvis man havde søvnbesvær. I dag er malakitten blandt andet associeret med balance og positiv energi.

 

Markasit (Marcasite)

Markasit stenen er kendt for sin unikke, grøn-gule metalliske farve, som giver fantastisk flotte reflektioner i lys. Derfor er markasit stenen enormt populær til dekoration af smykker, særligt smykker i rustikke og vintage designs. Oftest bruges markasit stenen til at dekorere mønstre og former på smykker, og i nogle tilfælde bruges den som dekoration omkring andre større sten på et smykke. Markasit stenen er oftest at finde i Europa, Mexico og Peru.

tre forskellige markasit sten

Historisk er der blevet fundet eksempler på markasit smykker som stammer helt tilbage fra oldtidens Grækenland. I 1900-tallet er særligt dronning Victoria kendt for at have båret markasit smykker til begivenheder hvor det ikke var passende at bære store prangende diamant smykker. Efter dronningen blev kendt for at bære markasit smykker tog markasit smykkernes popularitet fart. Smykkemoden blandt de kongelige på den tid var nemlig til stor inspiration for moden blandt befolkningen. 

I dag er markasit stenen særligt forbundet med kreativ energi og inspiration.

 

Månesten (Moonstone, Hecatolite)

Månestenen er det som kaldes et potassium aluminium silikat og er en del af feldspar sten gruppen, hvilket betyder at stenen krystalliseres fra størknet magma. Den er at finde i adskillige fantastiske farver, som fersken, blå, grå, hvid og nogle gange endda regnbuefarvet. Månestenen har en helt særlig perlemorslignende skinnende overflade, der på mange måder minder om månens skær i nattemørket og det er netop derfra at månestenen har fået sit navn. Månestenen bruges både i sin rå form og skåret med facetter til smykkedesign, hvor man ofte kombinerer den rustikke æstetik med den moderne feminine æstetik.

tre forskellige månesten med regbuefarver

Historisk er månestenen siden oldtiden blevet forbundet med magiske månekræfter - den er et symbol for kærlighed, passion og vejen til visdom. Den er blevet brugt til dekoration af smykker i romerriget i tusindvis af år, og endnu længere tid i det fjerne orienten. Grækerne forbandt endda månenstenen med deres måneguder på den måde at når man bar et smykke med en månesten, var man forbundet til dem og fik gennem stenen overført månegudernes fantastiske egenskaber. Et mærke som er særligt kendt for sin brug af månesten til dekoration af deres smykker, er Moon Magic.

 

Obsidian

Obsidian er vulkansk glas formet fra sten. Det dannes når en vulkans lava nedkøles meget hurtigt, da der i sådan en nedkølingsproces dannes minimal krystalvækst. Obsidian er kendt for sin meget mørke nærmest tjæresorte farve, som gør den til et fantastisk materiale til at design af smykker. Obsidian er blandt andet et af de foretrukne materialer til at lave glasperler med.

obsidian sten med kulsorte farver

Historisk er obsidian særligt blevet brugt til at lave værktøjer i stenalderen, blandt andet blev obsidian brugt til at lave pilespidser, spydspidser og knive med.

 

Opal

Opal er en hydreret amorf form for silika hvilket betyder at stenen ikke har nogen fast krystalstruktur og derfor ikke er et mineral. I stedet klassificeres opalen som det der kaldes et mineraloid. Opalen ses i to former og bliver derfor i kommerciel sammenhæng inddelt som enten en ædelsten eller smykkesten. Den ædle opal har en helt særlig glans som skinner i alle regnbuens farver, mens smykkeopalen ikke har den samme glans. På den måde kan man kende de to typer opal fra hinanden. Opalen kan derudover være gennemsigtig, halvgennemsigtig eller fuldstændig ugennemsigtig, hvilket er tilfældet for de færreste typer sten. Den findes derudover i mange forskellige farver, men er oftest hvid. Den mest sjældne form for opal er sort. På grund af sin versatilitet, er opalen blevet enormt populær til smykkedesign.

tre opal sten som er hvide med regnbue glans

Historisk var opalen særligt eftertragtet i antikken på grund af sin skønhed og sjældenhed. Den blev båret i stor stil af de kongelige som på den måde kunne signalere magt og status. Fordi den ædle opal sten indeholder alle regnbuens farver, repræsenterer den alle andre ædelstenes farver, som smaragden, safiren og diamanten. Derfor blev den en af de mest populære sten af bære i middelalderen, fordi det mentes at når opalen havde alle andre ædelstenes farver på en gang, kunne bæreren få overført alle disse ædelstenes positive egenskaber på samme tid. På grund af dette, er opalen i dag særligt forbundet med at være heldig.

 

Peridot (Chrysolite)

Peridot stenen er et silikat mineral som er et af klodens mest almindelige mineraler. Den er særligt kendt for sin smukke olivengrønne farve som gør den til en yderst populær sten til smykkedesign. Særligt fordi dens olivengrønne farve harmonerer perfekt til både guld og sølv smykker. Noget af det mest utrolige ved peridot stenen er at den er en af de eneste ædelstene som kun findes i én enkelt farve. Dog kan farveintensiteten og tonen af grøn på peridot stenen variere en smule.

tre halvgennemsigtige peridot sten med smukke olivengrønne farver

Historisk er man usikker på hvor navnet “Peridot” stammer fra, men nogle mener at navnet har sin oprindelse fra fra det latinske ord “pæderot”, som betyder en form for opal. Andre mener det stammer fra det arabiske “faridat”, der direkte oversat betyder “ædelsten”.

 

Perle (Pearl)

En perle er en ædelsten med en perlemorsoverflade, som dannes inde i muslinger og andre bløddyr. På trods af at perler klassificeres som ædelstene, er de dog ikke sten. Perler kan dannes både i ferskvand og saltvand, men afhængigt af hvor den er dannet og i hvilken type musling, er der forskel på perlens opbygning og udseende. Man kan ofte kende ferskvandsperlen og saltvandsperlen fra hinanden ud fra perlens overflade. Oftest vil saltvandperlen have en rundere form og en mere blank skinnende overflade, mens ferskvandsperlen typisk har en mere mat silkeagtig overflade og sjældnere er perfekt rund. Begge typer perler er populære til smykkedesign, blandt andet fordi perler findes i mange former og farver, som gør dem til et versatilt og spændende materiale at arbejde med. Flere smykkemærker har derfor perlen som en intagral del af deres smykkedesign. For at fejre perlen har Efira blandt andet kreeret kollektionen Efira Pearl, som er en smykkekollektion der udelukkende består at smykker med perler.

billede af forskellige typer ferskvandsperler og saltvandsperler

Historisk har perlen en særlig plads i kinesisk kultur, kineserne var nemlig af den tro at gyldne perler bragte velstand og held. Traditionel kinesisk kunst afbilleder derfor ofte drager med gyldne perler i deres kløer eller munde.

 

Prehnit (Prehnite)

Prehnit stenen består primært af kalcium og aluminium. Den er oftest lysegrøn eller gul, men der er gennem tiden også fundet eksempler på farveløse, blå, lyserøde og hvide prehnitter. Oftest er prehnitten halvgennemsigtig og kun i meget sjældne tilfælde fuldkommen gennemsigtig. Stenens lysegrønne eller gule farver gør den til en interessant og unik sten at benytte til smykkedesign. Særligt harmonerer den smukt med sølv smykker. Derudover har prehnitten hvad der betegnes som en voksagtig glans, hvilket giver et flot lysspil imod prehnittens lysegrønne eller gule farve.

tre smukke lysegrønne prehnit sten 

Prehnitten er blandt andet et symbol for ubetinget kærlighed og selverkendelse.

 

Rhodolit (Rhodolite)

Rhodolitten tilhører granat sten gruppen og er et rosa-pink mineral. Den har fået sit navn fra det græske ord “rhodon”, som betyder “roseagtig”. Rhodolitter er ofte gennemsigtige og ud over sin almindelige rosa farve er den at finde i andre rødlige toner som lavendel-rød, hindbær-rød, violet-rød og rødlig lilla. Rhodolittens skønne farve og klarhed, samt robusthed, gør den til en eftertragtet sten til design af smykker.

tre smukke rhodolit sten med hindbær røde farver

Rhodolitten er blevet et symbol på kreativitet og inspiration, og derfor bliver rhodolitten også kaldt for “inspirationsstenen”.

 

Rubin (Ruby)

En af de mest velkendte ædelstene er rubinen. Den er en variation af mineralet korund og tilhører gruppen af de traditionelt kendte ædelstene, sammen med ametysten, safiren, smaragden og diamanten. Dens navn stammer fra det latinske ord “ruber”, som betyder “rød”. Rubinens kvalitet vurderes ud fra de fire c’er: farve (color), skæring (cut), klarhed (clarity) og karat (carat). Dog er farven den vigtigste faktor for rubinens værdi og rubinen har i sin mest ikoniske og værdifulde form en klar blodrød farve. Selvom rubinen er mest kendt for sin blodrøde farve, er rubinen almindeligvis også at finde i andre skønne røde toner, som lysrød.

tre smukke rubiner i den ikoniske blodrøde farve

Historisk har rubinen haft en særlig betydning i de asiatiske lande, hvor den blandt andet blev brugt som dekoration på rustninger, knivskeder og lignende. Andre historiske kilder indikerer at rubinen i Indien blev forgudet som “solens ædelsten”, altså lederen af de ni planeter. I dag ses stadig referencer til rubinens skønhed og værdi. Blandt andet er rubinen afbilledet som den mest værdifulde skat i den velkendte tegnefilm Aladdin, hvor aben Abu stjæler en rubin, “den forbudte skat”, i begyndelsen af filmen. Rubinen er i dag i nogle kulturer et symbol for rigdom og velstand. 

 

Safir (Sapphire)

Safiren er en af de fem traditionelle ædelstene sammen med diamanten, rubinen, smaragden og ametysten. Safiren er en variation af mineralet korund og er kendt for sin blå farve, selvom safiren også kan have andre smukke farver, som gul, orange, brun og lilla. Den typiske blå farve kan også variere, for eksempel har mange blå safirer et hint af violet eller grøn. Selvom safirens farve kan være en smagssag, har den traditionelt mest værdifulde safir en stærk blå farve. Safiren er særligt populær til smykkedesign, ikke blot på grund af sin smukke farve, men også fordi den er enormt hårdfør og holdbar.

tre safir sten med ikoniske mørkeblå farver

Historisk tyder meget på at safiren har fået sit navn fra det latinske ord “sapphirus”, som betyder “blå”. Andre mener at safirens navn stammer fra sanskrit ordene “shani”, som betyder “saturn”. I den traditionelle hinduistiske tro mente man at planeten saturn ville favorisere den som bar en safir sten. I dag er safiren også et symbol for fejringen af 45 års bryllups jubilæer og dermed den traditionelle gave.

 

Smaragd (Emerald)

Smaragden er en af de fem traditionelle ædelstene sammen med diamanten, rubinen, safiren og ametysten. Den er en variation af mineralet beryl og er særligt kendt for sin fantastiske grønne farve. Smaragdens værdifuldhed bliver generelt vurderet ud fra de fire c’er, farve (color), klarhed (clarity), skæring (cut) og karat (carat). For smaragden er særligt farven og klarheden vigtig, og den mest værdifulde type smaragd er derfor helt gennemsigtig og har tydelig grøn farve. Smaragden kan dog have mange forskellige grønne toner, som gul-grøn og blå-grøn.

tre smukke smaragd ædelsten med dybe grønne farver

Smaragdens navn stammer fra det oldgræske “smaragdos” som betyder “grøn ædelsten”.

 

Sodalit (Sodalite)

Sodalit stenen er et tekto silikat mineral, som er et af jordens mest almindelige mineraler. Sodalit har en smuk rig mørkeblå farve, ofte spækket med hvide eller beige aftegninger, som gør den til en interessant og unik sten at benytte til smykkedesign. Sodalit sten er typisk ugennemsigtige, mens sodalit krystaller kan være halv- til hel gennemsigtige, og derfor bliver sodalit sten ofte brugt til at lave perler med, mens krystallerne ofte bruges til dekoration på ringe og øreringe. På trods af at den mest almindelige farve for sodalitten er blå, er den også blevet opdaget i andre farver, som gul, grøn, grå og endda lyserød. Noget af det helt utrolige ved sodalit stenen, er at den på grund af sin kemiske sammensætning ofte vil lyse orange op under ultraviolet lys.

tre smukke mørkeblå sodalit sten

Selvom sodalit første gang blev opdaget i år 1811 på Grønland, blev stenen ikke populær til dekoration af smykker før år 1891, hvor man opdagede store sodalit depoter i Canada. Man har dog stadig fundet eksempler på sodalit stenens betydning i oldtiden, hvor stenen blev forbundet med guddommelige kræfter.

 

Sort Diamant ( Black Diamond, Carbonados)

Den sorte diamant, også betegnet som “carbonados diamonds”, har fået sit navn fordi den har en overflade der ser karboniseret ud ligesom porøs kul. Noget af det utrolige ved den sorte diamant er den har en overflade som er hårdere end enhver anden sten. På Mohs hårdhedsskala ligger den sorte diamant på 10 ud af 10. Det betyder at den er ekstremt ridseresistent og at der faktisk skal en anden diamant til for at ridse dens overflade. Derfor er sorte diamanter enormt svære at polere og beskære. Man finder den sorte diamant i Brasilien og det centrale Afrika.

sorte diamanter i rå form som cabochon og facetteret

På grund af den sorte diamants farve skinner den ikke på samme måde som traditionelle hvide diamanter. Den sorte farve gør rent faktisk at den suger lys til sig frem for at reflektere det. Det er dog netop denne egenskab som udgør den sorte diamants underspillede skønhed, da den får et diskret og elegant lysskær. Den sorte diamant er i de senere år blevet enormt populær til smykkedesign og er den perfekte sten til kvinder som foretrækker en diskret og elegant sten. 

 

Sort Onyx (Black Onyx)

Den sorte onyx sten er en krypto krystallin form for kvarts. Det betyder at stenens krystalline struktur er så lille at den kun kan anes gennem et mikroskop. Stenen minder på mange måder om agat stenen, men forskellen er at onyxen har parallelle mineral aflejringer i sig i stedet for de kurvede som ses i agaten. Aftegningerne i den sorte onyx sten kan enten være helt sorte eller de kan have en hvilken som helst anden farve. Netop denne egenskab er med til at gøre den sorte onyx enormt interessant til design af smykker.

tre sorte onyx sten i rå form som cabochon og med facetter

Historisk har den sorte onyx været særligt vigtig for det indfødte Amerikas kultur. Her bar man den sorte onyx sten fordi den symboliserede viljestyrke og evnen til at se sin frygt i øjnene.

 

Swarovski Krystal (Swarovski Crystal)

Swarovski krystaller er glas krystaller produceret af det meget prestigefyldte mærke Swarovski. Blot navnet Swarovski er blevet synonymt med kvalitet og eksklusivitet. Det særlige ved Swarovski krystallerne er at de bliver skåret på en særlig måde, med en teknologi som ifølge mærket selv er helt uovertruffen. Derudover er Swarovski kendt for at have udviklet den famøse “Aurora Borealis” krystal (AB krystal). AB krystaller er specielle fordi de reflekterer lys på en måde så alle regnbuens farver fremstår. En af grundende til at swarovski krystaller er blevet så populære til smykkedesign, er at krystallerne kan fremstilles i enhver tænkelig farve, hvilket gør dem utroligt versatile.

eksempler på swarovski krystaller i forskellige farver

Swarovski krystallerne bliver primært lavet af kvartssand og andre naturlige mineraler. 

På grund af Swarovskis popularitet, kan falske Swarovski krystaller og smykker forekommer. Derfor vil ægte Swarovski krystaller og smykker have et medfølgende certifikat med en verifikationskode der kan registreres, for at sikre krystallens og smykkets autencitet.

 

Tanzanit (Tanzanite)

Tanzanit stenen har i sin rå form en brun-orange farve, men når den udsættes for en særlig varmebehandling, får den en fantastisk blå og violet farve, som også er den farve stenen er kendt for. Tanzanitten er unik på mange måder, men særligt har stenen det der kaldes trikroisme, når den er sin krystalform. Trikroisme betyder at stenen skifter farve afhængigt afhængigt af lyset og hvilken vinkel den ses fra. Det beskrives at tanzanitten ved trikroismen bliver enten blå, violet eller bordeaux. Netop denne egenskab er med til at gøre tanzanitten enormt interessant til smykkedesign. Bæreren af et smykke med en tanzanit vil nemlig kunne opleve hvordan den skifter farve i forskellige lysomgivelser.

eksempel på tanzanit sten der sort i sin rå form og blå efter varmebehandling

Tanzanitten, som dens navn også afslører, er udelukkende at finde i Tanzania, i Afrika. Den er en variation af mineralet zoisit og det lyder sig at virksomheden Tiffany & Co, som er kendt for design af luksussmykker, gav stenen sit navn “tanzanit”, fordi virksomheden mente at stenens videnskabelige navn “blue zoisite” ikke ville anfægte i kommerciel sammenhæng. Tiffany og Co. marketing afdeling var nemlig bange for at “blue zoisite” ville blive udtalt  som “blue suicide”, og at man derfor ville forbinde stenen med noget negativt.

 

Tigerøje (Tiger's Eye)

Tigerøje er en særlig ædelsten fordi den er det der kaldes for en “chatoyant” ædelsten. Chatoyant er et fransk udtryk for at stenen har et særligt udseende og en skinnende overflade, som minder om øjet på kattedyr. Tigerøjet har oftest en smuk rødbrun farve og en silkeagtig glimtende overflade. Den er en del af kvarts gruppen og er i familie med den mindre kendte sten, “falkeøje”. Man vil ofte se tigerøjet skåret og poleret til en rund cabochon form, fordi man på den måde tydeligt ser ligheden til et øje fra et kattedyr. Til smykkedesign kan stenen behandles med varme, så den får en mere rødbrun farve. Da tigerøjet er helt ugennemsigtigt, bruges det oftest til design af vintage smykker, da den har et mere rustikt look end klare ædelstene.

billede af tre tigerøje sten

 

Topaz

Topazen er et silikat mineral, hvilket er et af de mest almindelige mineraler på kloden. Af alle silikat mineraler er topazen den mest hårdføre, hvilket har gjort den meget populær til design af smykker, da der skal meget til før den får ridser. 

Topazen dog ikke kun populær fordi den er hårdfør, men fordi den også er at finde i mange forskellige farver og dermed er et meget versatilt materiale at arbejde med. I sin naturlige form har topazen ofte en gylden-brun til gul farve og derfor bliver den nogle gange forvekslet med citrin stenen som også er gul. 

Afhængigt af farven kan topazen blive kategoriseret. Den orange topaz er for eksempel fødselssten for personer født i november måned og et symbol på venskab. Kejser topazen er gul, lyserød eller fersken farvet, hvorimod den brasilianske kejser topaz har en stærk gul til gyldenbrun farve, og i meget sjældne tilfælde er den violet. Den blå topaz forekommer sjældent naturligt, hvilket er hvorfor farveløse eller grå topazer ofte varmebehandles for at opnå en dybere blå farve. Og sidst men ikke mindst er mystik topazen farveløs og klar, og den behandles nogle gange med damp for at den får en regnbueagtig effekt i lys.

tre smukke topazer i gul kaldet citron topaz

Topazen har ikke samme refraktionsevne som nogle andre ædelstene har. Det betyder at topazen ikke glimter så meget som for eksempel diamanten gør, selv hvis de skulle være skåret på samme måde. Dermed har topazen et mere diskret glimt over sig, perfekt til personer som ønsker en smuk sten uden for meget bling.

 

Turmalin (Tourmaline)

Turmalinen er et silikat mineral, som er det mest almindelige type mineral på kloden. Den er at finde i mange forskellige farver, som sort, blå-sort, brun, grøn, rød, gul og pink, og den kan inddeles i forskellige arter. Schorl turmalinen er den mest almindelige art og gør rede for op mod 95% af alt turmalin fundet i naturen. Noget af det mest utrolige ved turmalinen, er at den i mange tilfælde er tofarvet. Netop denne egenskab har gjort turmalinen enormt populær i forbindelse med smykkedesign, da dens farve dualitet gør den enormt interessant.

tre turmalin sten med vandmelons farver

Det menes at turmalinens navn stammer fra ordet “thoramalli”, som blev brugt til at beskrive grupper af ædelstene fundet i det sydlige indiske subkontinent. 

Historisk set blev store mængder af turmalin bragt hjem til Europa af det hollandsk-østindiske kompagni fordi nysgerrigheden og efterspørgslen på ædelstene var stor.

 

Zirkon & Zirkonium (Kubisk Zirkonium, Zircon, Zirconia)

Selvom mange forveksler zirkon og zirkonium med hinanden, er der forskel på dem. Zirkon er et af de ældste mineraler på kloden og forekommer sjældent. Zirkonium kan også findes naturligt på kloden, men er ligesom zirkon også sjældent. Begge typer sten er fantastiske til smykkedesign, hvilket er hvorfor man begyndte at eksperimentere med at kreere kubisk zirkonium, som er en syntetisk frembringelse af zirkonium. Materialet minder på mange måder om diamanten i udseende og er enormt hårdført. På grund af dette er det syntetisk skabte zirkonium blevet enormt populært til smykkedesign fordi det holder længe og er enormt ridseresistent, det har en smuk brillians ligesom diamanten og det er et billigere materiale at arbejde med end diamanten. Zirkonium har derfor været den ledende konkurrent til diamant smykker i årtier. Derudover kan zirkonium farves og er derfor også et glimrende alternativ til andre typer ædelstene.

rå zirkon sten og kubisk zirkonium i cabochon form og med facetter

 

Vil du vide mere om ædelstene?

Lær din personlige fødselssten bedre at kende i vores guide til at finde din personlige fødselssten eller læs alt hvad der er godt at vide om ædelstene før du køber et ædelstenssmykke her.

 

 

Vi vil gerne indsamle cookies

Vi bruger trafiklog cookies til at identificere hvilke sider der bliver besøgt. Dette gør det muligt for os at forbedre vores hjemmeside, så den bedre imødekommer vores besøgendes behov og forbedrer oplevelsen på hjemmesiden. Læs mere her

Produktet er lagt i din indkøbskurv!